Tigrii au trăsături unice de personalitate care îi ajută să supraviețuiască în sălbăticie: ce arată un studiu al cercetătorilor

de: Ozana Mazilu
09 05. 2023

Tigrii au trăsături unice de personalitate care îi ajută să supraviețuiască în sălbăticie, arată un nou studiu.

Un studiu publicat recent dezvăluie că cele mai mari feline din lume au trăsături individuale de caracter.

Comportamentul celor 248 de tigri siberieni observați printr-un test de personalitate a arătat că pisicile sălbatice pe cale de dispariție au trăsături unice care le influențează atât succesul în reproducere, cât și supraviețuirea, au raportat cercetătorii în Royal Society Open Science.

„Am descoperit că tigrii sunt foarte individuali și că oamenii care au lucrat cu ei și îi cunosc bine văd personalitățile individuale”, a declarat pentru AFP co-autorul Rosalind Arden de la London School of Economics.

Studiul a adaptat un test de personalitate umană folosit în mod obișnuit pentru a explora trăsăturile tigrului, cum ar fi încrederea, sinceritatea, agresiunea și sălbăticia, în două populații separate de tigri ținute în semi-captivitate în China.

Ce s-a descoperit despre tigri

Chestionarele cu o listă de 70 de indicatori de personalitate au fost completate de către medicii veterinari și hrănitori care lucrează zilnic cu tigrii. Rezultatele combinate au descoperit că ambele populații de tigri prezentau caracteristici care se încadrau în două categorii de personalitate: măreție și stabilitate.

Tigrii care aveau un scor mai mare pentru „maiestate” erau mai sănătoși, prădau mai mult animalele vii, mâncau și se împerecheau mai mult. Ei au fost, de asemenea, „considerați de evaluatorii lor umani ca având un statut de grup mai înalt în rândul tigrilor”, se arată în studiu.

Dar a fi colaborativ și mai blând a avut și beneficiile sale evolutive: tigrii „liniștiți” s-au dovedit a fi mai blânzi, mai sinceri și mai iubitori. Astfel de trăsături pot juca un rol în perioada neobișnuită de timp – doi până la trei ani – în care puii de tigru rămân cu mamele lor.

Totuși, studiul a găsit foarte puține diferențe legate de sex în personalitățile tigrilor, iar tigrii tată au fost, de asemenea, observați participând la creșterea puiului lor.

„Este plăcut să vezi că nu trebuie să fii dominant, feroce, competitiv și agresiv pentru a „reuși” ca tigru”, a spus Arden.

Studii similare care luminează personalitatea și abilitățile mentale ale primatelor au ajutat la umanizarea acestora, a spus Arden.

„Există dovezi că, de fapt, îmbunătățește bunăstarea și conservarea animalelor”, a adăugat ea.

Ca referință, tigrii siberieni sunt pe cale de dispariție din cauza braconajului și a pierderii habitatului. Doar aproximativ cinci sute mai trăiesc în sălbăticie.